Rola sektora usług w globalnym łańcuchu dostaw.
Antocyjany są zwłaszcza odpowiedzialne za czerwony kolor w winie. Antocyjany znajdują się w różnych owocach, pełniąc podobną funkcję. Ten związek syntetyczny znajduje się w zewnętrznej warstwie skórki winogrona oraz w czasie procesu maceracji jest eliminowany przed taninami. Większa część soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są bezbarwne, tak że maceracja to ważny proces w procesie nadania odcienia winu. Są odmiany Vitis vinifera, jakie klasyfikuje się jako teinturier, bowiem już ich sok jest koloru czerwonego. W największym stopniu znanymi są Bouschet, Saperavi i Dunkelfelder. Odmiany te są jednakże wyjątkiem, co potwierdza wina. W niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Odcień czerwony bądź różowy, zależy do głębi, od sposobu, w jaki się wydobywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są wspólnotą glikozyd. W czasie maceracji proporcja antocyjan niebieskich zmienia się na odcienie od fioletowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się w zasadzie antocyjanom.
1. Artykuł
3. Wiadomości
4. Informacje
5. Przeczytaj to